sunnuntai 21. joulukuuta 2025

Viimeinen puristus

Vaikka kaapeista löytyy kaikkea hyvää joulun ja uuden vuoden väliselle maailmanlopun ajalle (ruokamääristä päätellen), itse jouluruoat oli eilen vielä hankkimatta. Joskus on käynyt ennen joulua niin, että viimeisinä päivinä ei noita Saarioisten laatikoita ole enää löytynyt vakikaupasta, piti ihan metsästää niitä. Ja usein niissä on, liian aikaisin ostettuna, viimeinen käyttöpäivä jouluaattona. Nyt on laatikoita jääkaapissa.

Nyt, onneksi tarpeeksi aikaisin, aloin miettimään asiaa, nimittäin sitä porkkanalaatikkoa. Se on alkanut tökkimään paljon. En tykkää riisistä siinä, enkä muskottipähkinästä. Olin aikaisemmin törmännyt Juustoportin porkkanasosepötköihin, joten päätin uskaltaa tehdä laatikkoni itse. Tein vain puolesta määrästä sosetta ja loput laitoin pakkaseen odottamaan juuressosekeittoa. Juttelin tekoälyn kanssa ja tuunattiin tällainen ohje:
Laita vuokaan 250g sosetta (puolet siis) ja 1 dl maitoa. Lämmitä hieman mikrossa koska sose oli jääkaapissa (2 x 30 sec). Lisää mausteet (suola, mustapippuri, hitunen inkivääriä ja fariinisokeria, ei ollut siirappia). Lisää 1/2 dl mannaryynejä. Ripottele päälle korppujauhoja ja kuvioi pintaa ~~~~ (ei niin tärkeää). Voitakin olisi pitänyt laittaa, mutten halunnut. Anna turvota 15-20 min (tärkeää!).  Paista 175 ℃ 1 - 1,5 tuntia, mieluimmin alatasolla.
Tekoäly oli sitä mieltä, että ei välttämättä mahdu yhteen vuokaan, mutta olisihan se mahtunut. Ehdin kuitenkin jakaa sosetta jo toiseenkin, niin annoin olla. Vuoat ovat vanhoja ja viimeiset, saipahan tilaa kaappiin... Vähän kuivahkoa on, mutta voinhan tuunata voilla ja punaisella maidolla sitten kun lämmitän sitä. Kermaa ei tässä taloudessa ole ollut vuosiin. 
 
joku jouluhiiri jo nakertanut nurkasta...
 
Ehkä olisivat saaneet paistua vielä kauemmin, mutta pelkäsin niiden kuivuvan täysin. Olisinpa laittanut vain yhteen vuokaan... Taisi olla elämäni ensimmäiset itsetehdyt joululaatikot, ehkä ensi jouluna onnistun paremmin. Äiti niitä teki vielä 90-luvulla, mutta en tainnut olla silloin kokkauksesta kiinnostunut. Tai ehkä talouskoulussa olen tehnyt. Siitä ajasta en muista paljoakaan, 18v oli muita mietteitä 😎🥳😇.

Tein myös tiikerikakun, kun löysin kaapista Sunnuntain kakku- ja muffinssimix-pussin. Lisätään vain 1 dl ruokaöljyä ja 1 1/2 dl vettä. Sekoituksen jälkeen kolmasosaan 2 rkl kaakaojauhettaja 2 rkl maitoa. Vuorotellen vuokaan, ja uuniin 175 ℃, 50min. Tuli aika pieni, joten piti hieman lopussa kurkkia uuniin useammin. 

täälläkin nakertanut jouluhiiri...
 
Viime tipassa muistin, että pitäisi haarukalla pistellä, joten vähän sohin pitkällä lusikan varrella, joka lähellä oli... Aika mellevä on, öljyä olisi voinut laittaa vähemmän, mutta hyvää on. Pääsin heti maistamaan kun joku laiska oli taas voidellut vuoan huonosti. Tuon suklaataikinan kanssa oli käydä köpelösti... oli ihan sairaan hyvää 🤭.

Paistoin ensin kakun ja laitoin sitten porkkanalaatikon turpoamaan. Sillä välin lämmitin uunissa ruokaa. Uuni oli niin kauan päällä, että nyt vietetään hämärätunteja suurimman osan päivistä. Paristoja on paljon, joten jouluvalot toimivat valaistuksena ja oikeat kynttilät sitten jouluna. Jospa nyt malttaisi rauhoittua taas...

Hyvää talvipäivänseisauspäivää! Nyt tunnelmoidaan 😍:

2 kommenttia:

  1. Upean näköistä porkkanalaatikkoa. Uskaltaisinkohan itsekin kokeilla. Kaunis myös tuo kakkusi.
    Oikein ihanaa Joulun aikaa sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tuo oli kyllä todella helppo tehdä. Kun siinä ei ollut kananmunaa, pystyi maistelemaan ennen uuniin laittoa, porkkanasosehan on jo kypsää. Laitoin punaista maitoa, mutta puolet kermaa olisi varmaan tehnyt maukkaampaa. Ja ne voinokareet vielä. Jouluniloa sinnekin!

      Poista

Jätä viesti käynnistäsi, pelkkä hymiökin riittää ☺